Paraisille 9 miljoonan euron investointi

21 huhti 2023

OC Paroc investoi Paraisten tehtaalle

Paraisten vähähiilisellä tuotantolinjalla on tehty mittavia uudistuksia. Tehdyt uudistukset parantavat eristeiden laatua ja nostavat linjan tuotantokapasiteettia.

Syyskuun 2022 lopussa Owens Corning Parocin Paraisten-tehtaalla vähähiilisen tuotantolinjan sulatusmuuntaja piti vaihtaa ja linjan tuotanto jouduttiin ajamaan alas. Alun perin keväälle 2023 suunniteltu yhdeksän miljoonan euron parannus vähähiiliseen tuotantolinjaan päätettiin toteuttaa tuotantotauon aikana.

”Saimme organisoitua ja sitoutettua hyvin lyhyessä ajassa ison joukon alihankkijoita uuteen, muuttuneeseen aikatauluun ja käännettyä tuotantotauon positiivisesti hyödyksi”, OC Parocin tuotantojohtaja Topi Korsberg kertoo.

Sujuvan projektisuunnittelun ja hyvän yhteistyön myötä linjalla käynnistyivät päivitystyöt lokakuussa ja uusittu tuotantolinja saatiin käyntiin heti vuoden 2023 alussa. 

Tänä syksynä tehtaalla uusitaan vielä ne tuotantolinjan osat, joita ei nopeutetun aikataulun takia ehditty saada Suomeen ajoissa.

Päivitys parantaa laatua ja kasvattaa tuotantokapasiteettia

Asiakkaiden näkökulmasta yhdeksän miljoonan euron investointi tuottaa entistä laadukkaampaa kivivillaa. Vähähiilisellä linjalla kivet ensin sulatetaan uusiutuvalla sähköllä toimivassa uunissa. Sieltä sula johdetaan lingolle, jonka tehtävä on kuiduttaa sille johdettu noin 1500-asteinen massa. Nyt tehdyn uudistuksen yhteydessä vanhat lingot korvattiin kokonaan uusilla.

”Kivivillan laadukkuus on kiinni kuidutuksen laadusta, mikä tehdään lingossa. Nyt asennetut lingot ovat moderneinta tekniikkaa ja parantavat entisestään eristeidemme laatua“, Korsberg sanoo.

Yli viiden tonnin painoisten ja muutaman metrin levyisten linkojen lisäksi linjalta uusittiin kokonaan myös muita osia. Kokonaisuudessaan uudistukset lisäävät vähähiilisen sulatuslinjan kapasiteettia. 

Hiilijalanjälki pienenee merkittävästi

Vähähiilisen linjan parannusten ajurina toimii OC Parocin tavoite puolittaa hiilijalanjälkensä vuoteen 2030 mennessä. OC Paroc on jo aiemmin kertonut sulkevansa Paraisten-tehtaan toisen tuotantolinjan, koksilla lämmitettävän kupoliuunin, vuoden 2023 aikana.

”Meillä on nyt Paraisilla viimeisintä tekniikkaa oleva tehokas sähköuuni, joka tuottaa laadukasta, energiatehokasta ja paloturvallista kivivillaeristettä uusiutuvalla sähköllä”, Korsberg iloitsee ja jatkaa ”Kun kaikki tuotantomme keskittyy uusiutuvalla sähköllä toimivalle sähkösulatuslinjallemme, tehtaamme ja tuotteidemme hiilijalanjälki pienenee merkittävästi.”

Uusiutuvalla sähköllä toimiva vähähiilinen sulatusteknologia vähentää kivimassan sulatuksen hiilidioksidipäästöjä noin 80 % perinteiseen kupoliuuniteknologiaan verrattuna. Paraisten-tehtaan vähähiilinen teknologia on jo nyt mahdollistanut innovatiivisten ja vähähiilisten tuotteiden, kuten PAROC Natura Lanan kehittämisen ja valmistuksen.