Kurkista tutkimus- ja kehitysyksikköömme – näin innovaatiomme syntyvät

TUTKIMUS JA KEHITYS 22/2/2024

 

Innovaatiot eivät synny tyhjästä – eivätkä varsinkaan yksin. OC Parocin tuotekehitystiimin vetäjä Susanne Fagerlund kollegoineen kertoo, mitä jatkuva ja menestyksekäs tuotekehitys vaatii.

Kolmen tekstitaulun sarja roikkuu usean huoneen seinillä Owens Corning Parocin Paraisten toimistolla.

Ensimmäinen tauluista tekee heti selväksi, miksi olemme täällä: Missiomme – Rakennamme kestävää tulevaisuutta innovatiivisilla materiaaleilla.

"Näiden sanojen mukaan elämme joka päivä", sanoo Susanne Fagerlund, OC Parocin Global Mineral Wool R&D Leader.

Susannen vastuulla on OC Parocin Center of Excellence -nimisen tutkimus- ja kehitysosaston johtaminen sisältäen tuote- ja prosessikehityksen. Paraisilla ja Trzemesznossa Puolassa toimiva 26 ammattilaisen osasto keskittyy kivivillan jatkuvaan tuote- ja prosessikehitykseen. Se etsii keinoja pienentää tuotteiden hiilijalanjälkeä, kierrättää ja käyttää uudelleen jätettä, vähentää pakkausmateriaaleja sekä täyttää asiakkaiden toiveet ja ympäristön tarpeet entistä paremmin.

Fagerlund tiimeineen on luvannut kertoa meille, miten innovaatiot syntyvät.

 

1. Ainesosa: Kehitysyhteisö

Kehittäminen lähtee aina joko ideasta tai tavoitteesta. On myös tärkeää visioida tulevaisuuden tarpeita.

"Ideat harvoin syntyvät täysin valmiiksi kehittyneinä. Innovaatiot syntyvät iteroinnin kautta: ajatuksia heitellään edestakaisin ja haastetaan jatkuvasti eri ryhmissä", Susanne Fagerlund sanoo .

"Tutkimus- ja kehitysyksikkö ei tee mitään yksin. Kehitysyhteisömme koostuu suuresta joukosta ihmisiä eri liiketoimintayksiköistä."

Paroc on osa amerikkalaista Owens Corning -yhtiötä, joten kehitystyö on globaalia.

"On innostavaa päästä työskentelemään parhaiden ideoiden parissa, joita tulee liiketoimintayksiköistä ympäri maailmaa, kuten Yhdysvalloista, Belgiasta, Ranskasta, Kiinasta, Ruotsista ja Puolasta", Fagerlund sanoo.

OC Paroc Pontus Lindberg

OC Parocin johtava tutkija Pontus Lindberg on työskennellyt yrityksessä kestävän kehityksen teemojen parissa vuodesta 1998, "ennen kuin sanaa 'kestävä kehitys' edes käytettiin".

Nyt hän konsultoi useita tutkimus- ja kehityshankkeita ja pitää globaalia yhteistyötä palkitsevana. Hänen asiantuntijaverkostonsa on kasvanut entisestään.

"Työskentelen viikoittain kollegoiden kanssa esimerkiksi Granvillestä Ohiosta, jossa Owens Corningilla on kehityskeskus."

Tarvitaan kuitenkin muutakin kuin kansainvälinen yhteisö. Toisen taulun sanoin: Arvomme – Toimimme maailmanlaajuisesti, mutta ihmiskeskeisesti.

 

2. Ainesosa: Arvostetut henkilöt

Käynnissä on koko ajan lukuisia tutkimus- ja kehityshankkeita, joista jokaiselle kootaan tiimi tapauskohtaisesti.

Sekä Fagerlundin että Lindbergin mielestä paras tiimi on monipuolinen: eri-ikäisiä ihmisiä, jotka edustavat erilaisia taustoja ja kulttuureja.

"On ihmisiä, jotka etenevät nopeasti, ja sitten on niitä, jotka haluavat painaa jarrua ja kyseenalaistaa asioita. Tarvitsemme molempia", sanoo Lindberg, joka kokee tulleensa iän ja kokemuksen myötä hieman hidastajaksi.

OC Paroc Mia Kaiku

OC Parocin laboratorion tiiminvetäjänä työskentelevä Mia Kaiku on samaa mieltä.

"Maaperä on hedelmällinen, jos tiimissä on ihmisiä, joilla on vuosikymmenten kokemus ja muita, kuten minä, jotka ovat parikymppisiä ja alkavat miettiä, voisiko asiat tehdä toisin."

Susanne Fagerlund kertoo, että OC Parocissa nuorille opetetaan kriittistä ajattelua.

Hänen mielestään on tärkeää luoda turvallinen ilmapiiri, jossa kaikkien ajatuksia kunnioitetaan.

Mia Kaiku sanoo saman asian hieman eri sanoin: "Me uskomme jokaiseen työntekijään täällä."

"OC Paroc on luonut lämpimän ympäristön, jossa työntekijöitä arvostetaan yksilöinä. Siksi meillä on täällä erittäin vastuullinen ja omistautunut tiimi", sanoo Kaiku.

 

3. Ainesosa: Suurempi tarkoitus

Jotkut T&K-projektit kestävät vain muutaman kuukauden, kun taas toiset kestävät vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Sähköisen sulatusteknologian pitkäjänteinen kehitys alkoi Paraisilla vuonna 1986 ja jatkuu edelleen. 

"Innovaatiot vaativat pitkäjänteisyyttä. Jokaiseen maaliviivan yli pääsevään projektiin tarvitaan vähintään sata kompastusta", Susanne Fagerlund sanoo.

Vaikka projekteja matkan varrella jatkuvasti hylätään, supistetaan tai muutetaan, Fagerlund ei kutsu niitä epäonnistumisiksi. Ne ovat oppimista. Virheistä oppiminen on olennainen osa tuotekehitystä, osa suurempaa tarkoitusta.

Kolmannessa taulussa lukee: Tarkoituksemme – Henkilöstömme ja tuotteemme tekevät maailmasta paremman paikan.

"Tähän on helppo yhtyä", Susanne Fagerlund sanoo.

"Ajattelen tätä usein, koska minulla on 7-vuotias tytär ja haluan jättää hänelle paremman maailman."