Talon ullakolla on usein tilaa, jonka käyttöön ottaminen antaa kaivattua väljyyttä asumiseen. Lisärakentaminen vintille on jopa verrattain helppoa: tehdään puurunko, eristetään katto, lattia ja seinät PAROC-kivivillalla ja pinnoitetaan esim. rakennuslevyillä sekä rakennetaan turvallinen portaikko. Ullakolle rakennettavaan asuintilaan on myös tehtävä toimiva ilmanvaihto.

Uusien tilojen rakentaminen vaatii aina rakennusluvan. Eristyspaksuus valitaan käytettävissä olevan tilan korkeuden mukaan. Käytännössä toimivaa tilaa on se, jossa huonekorkeus on yli kaksi metriä. Toki esim. vuoteita ja lipastoja voi sijoittaa matalampaankin tilaan.

Ullakkorakentamisen perusasioita

  • Mahdollisimman tiivis sisäpinta
  • Seinäpinnassa ja vinolla osalla tuulensuoja
  • Tuuletusväli 50 – 100 mm
  • Harjalta kunnollinen tuuletus ulos

Rakennusmääräysten mukaan uudisrakennuksissa vaaditaan yläpohjaan n. 420 - 450 mm ja seiniin n. 210 - 240 mm paksu villaeristys U-arvon vertailuarvon saavuttamiseksi (ulkoseinä: 0,17 W/m2K, yläpohja: 0,09 W/m2K). Mikäli käytettävissä oleva korkeus ei riitä, voidaan vinolla osalla käyttää 250-300 mm eristystä ja vastaavasti katon vaakasuoralle osalle ja seiniin lisätä 50-100 mm eristettä. Myös ilmanvaihdon määräyksiä tehokkaammalla lämmön talteenotolla voidaan kompensoida eristystä, samoin tehokkaammilla ikkunoilla. 

Kattotuolien väliin asennettu palamaton PAROC-kivivilla parantaa myös ääneneristävyyttä. Parocin ohjeita noudattamalla työn voi tehdä helposti itse (ks. Ullakon eristäminen -esite kohdassa Esitteet). Eristyspaksuutta voidaan helposti lisätä kiinnittämällä 50-100 mm koolaus kattotuoleihin nähden ristikkäin tai samansuuntaisesti.

Vintin ja ullakon eristäminen