Ympyrä sulkeutuu – nyt myös purkuvillan voi kierrättää

01 huhti 2021

Nyt myös purkuvillan voi kierrättää

Vanhoista rakennuksista purettavat kivivillat ovat tähän asti päätyneet sekajätelavalle ja sieltä kaatopaikoille, sillä niille ei ole löytynyt kiertoketjussa seuraavaa silmukkaa. Nyt ympyrä on sulkeutunut, sillä myös purkuvilla voidaan nyt kierrättää, ja EU:n jätedirektiivin 70 % kierrätystavoite on entistä helpompi saavuttaa.

Kivivilla on materiaalina pitkäikäinen ja kierrätettävä. Owens Corning Paroc otti jo 40 vuotta sitten käyttöön teknologian, jonka avulla tehtailla syntyvät tuotannon ylijäämäpalat revitään, pussitetaan ja myydään puhallusvillaksi rakennusten ullakoille. Viime vuonna Paroc lanseerasi yhdessä yhteistyökumppaneidensa, mm. EcoUpin, kanssa REWOOL-konseptin, jossa asiakkaiden ylijäämämateriaali sekä elementtitehtailta että rakennustyömailta saadaan kierrätettyä niin ikään puhallusvillaksi.

Kivivillan kiertoketjusta tulee nyt täydellinen, kun aiemmin kaatopaikalle päätyneet purettavien kohteiden kivivillat voi kierrättää Suomessa yhteistyökumppanimme EcuUpin tarjoaman palvelun avulla. Varsinais-Suomessa sijaitsevassa tuotantolaitoksessa purkuvillasta valmistetaan uusiomateriaalia, jota voidaan käyttää mm. sementin, asfaltin ja tiilien entistä ekologisemmassa valmistuksessa.

”Olemme iloisia, että purkuvillalle on kehitetty turvallinen ja kotimainen kierrätyspalvelu. Resurssitehokkuuden ja kiertotalouden vaatimukset koskettavat laajasti rakennussektoria, joka vastaa noin 40 %:sta kaikista hiilidioksidipäästöistä. On elintärkeää, että rakennusmateriaalit ovat täysin kierrätettäviä, jotta pääsemme EU:n kierrätystavoitteisiin ja kohti hiilineutraalia yhteiskuntaa”, toteaa Parocin rakennuseristeiden myyntijohtaja Petri Viljanen.

Purkuvillan kierrättämisellä teollisessa mittakaavassa on merkittävä rooli rakennusteollisuuden kiertotalouden edistäjänä, sillä Euroopan alueella käytetystä mineraalivillasta kertyy jätettä vuositasolla arviolta noin 2,5 miljoonaa tonnia. Euroopassa on odotettavissa tulevina vuosina EU:n vihreän kehityksen ohjelman mukainen laaja korjausrakentamisen aalto, jossa rakennuksia kunnostetaan energiankulutuksen pienentämiseksi. Tässä yhteydessä myös purkuvillojen tehokas kierrättäminen korostuu.

Paroc suunnittelee tuotteensa ja ratkaisunsa siten, että ne voi kierrättää ja uusiokäyttää. Vuoteen 2030 mennessä tehtailtamme ei synny enää jätettä.

Lue lisää vastuullisuustyöstämme: https://www.paroc.fi/vastuullisuus
Lisätietoja palvelusta: Ilari Hirvensalo, Kehitysjohtaja EcoUp, info@ecoup.fi